thumb image

Genel

Diyarbakır’da ‘Herkes İçin Hukuk’ paneli

Diyarbakır’daki “Herkes İçin Hukuk” panelinde konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, barış umudu için başkanlığa hayır çağrısı yaptı

Diyarbakır’da ‘Herkes için Hukuk’ paneli konuşmacılarından CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, barış ve demokrasinin yeniden inşasının birlikte mücadeleden geçtiğini ifade etti, barış umudu için başkanlık referadnumunda hayır oyu kullanma çağrısı yaptı.

Barış Bloku, Yurttaş girişimi ve Demokrasi İçin Birlik’in (DİB) organize ettiği “Herkes için hukuk” paneli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Derneğiyle Diyarbakır Barosu’nun ev sahipliğinde Diyarbakır’da gerçekleştirildi.

Panele katılanlar arasında yazarlar Oya Baydar, Esra Mungan, Ayşegül Tözeren  HDP milletvekili  Sibel Yiğitalp, HDP il yöneticilerinin yanı sıra İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ve Barış bloku sözcülerinden Gencay Gürsoy, Yurttaş Girişimi ve Demokrasi İçin Birlik’ten katılımcılar da yer aldı.

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekili Ahmet Yıldırım, AKP kurucu üyesi ve eski Dış İşleri Bakanı Yaşar Yakış’ın konuşmacı olarak katıldığı “Herkes için hukuk” panelinin moderatörlüğünü ise ANAP eski Başkanı ve İstanbul milletvekili Nesrin Nas yaptı.

“DEMOKRASİ İÇİN FAZLASINI YAPMALIYIZ”

Panelin açılış konuşmasını yapan Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkan yardımcısı Mustafa Vural sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin inşası için gerekenden fazlasını yapması gerektiğini söyledi. İnsana dair zenginliklerin barış ortamlarında olacağını anlatan Vural, “Anayasal değişiklik lokal ve bireysel amaçlara hizmet ediyor ve bizlerin bir arada yaşamasını besleyen bir noktada bulunmuyor. Buna rağmen bu ülkede yaşayan bütün farklılıkların bir arada yaşayacağı bir anayasaya olan inancımızı koruyoruz”dedi.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKLİ Mİ?”

Ardından söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Ortadoğu ve Türkiye’nin olağan üstü koşullardan geçtiğini ifade ederek şunları söyledi “ Bu koşullar ortadayken yeni bir anayasa yapmak ne kadar gerekli? Anayasalar toplumsal mutabakattır, devlet-toplum ve birey ilişkisini düzenler. İçerik ve metinden ziyade yapılış şekli önemlidir. 6 Milyon oy almış mecliste 3. parti olan HDP’nin eş başkanları milletvekilleri tutuklu, 103 DBP Belediyesine kayyım atanırken Belediye Başkanları ise tutuklanmış ve yine bir sürü parti üye ve yöneticisi cezaevinde. Bunların yanı sıra diğer partilerin görüşleri ve önerileri ne kadar alındı” diyen Özmen referandum sürecinde toplumda oluşan kutuplaşmaya da dikkat çekti.

“ÜLKENİN TAMAMINI CİZRELEŞTİRDİLER, SURLAŞTIRDILAR”

Konuşmacılardan HDP milletvekili Ahmet Yıldırım anayasal değişiklik sürecine değinerek şunları ifade etti “2017 Türkiye’sinde dünyadaki totaliter rejimleri insanlara uygulamaya çalışan egemen zihniyet, bizi öğrenilmiş çaresizlik içinde hapsederek, yaşananları kader olarak kabul ettirmeye çalışıyor”dedi.

İnsanlar birbirlerinin acılarına dahi sevinecek duruma getirildi diyen Yıldırım, “Bu siyasetin, dinin ötesinde var olan bir husus. Eğer 1.5 yıl önce toplumlar, etnisiteler, kişiler Cizre’ye Sur’a feryat etmiş olsaydı belki şimdi ülkenin yüzde 80’nini Surlaştıran, Cizreleştiren bir zihniyetin tehdidi altında olmazdık. Savaşın bir kara delik olduğunu söyledik. Herkesi yiyip bitireceğini söyledik. Bugün gelinen nokta itibari ile canı, kültürü, ekonomiyi, doğayı yutuyor. Kürdistan’daki 203 bin kilometrekareye hep birlikte sessiz kaldığımız için bugün ülkenin 783 bin kilometre karesi savaş altındadır”şeklinde konuştu.

“TANRIKULU; BARIŞ UMUDU İÇİN HAYIR”

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bireysel hak ve özgürlükler dikkate alınarak referanduma gidilmesi gerektiğini belirterek “3. büyük partinin siyasi aktörleri ve kamuoyu üzerinde etkili olan yerel aktörler hapiste, kendilerinden olmayan basın, yayın organları kapatıldı, bu durumda referandum demokratik değil” dedi. Tanrıkulu, bu süreçte barış ve demokrasinin yeniden inşası birlikte mücadele etmenin önemini vurgulayarak herkesin barış umudu için hayır demesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin, Hollanda ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ile yaşadığı krizlere esprili bir dille değinen Tanrıkulu “Allah rızası için bunları konuşturun sizin yaptığınız uygulamalardan dolayı mağdur rolünü oynuyorlar, bu bizi etkiliyor” dedi.

“ÇÖZÜM, DOLMABAHÇE’YE DÖNMEK”

AKP kurucu üyelerinden, Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da Türkiye’nin benzer kritik dönemlerden daha önce de geçtiğini ifade ederek Suriye’deki Kürtlerle anlaşmanın Türkiye’nin çıkarına olduğunu geçmişte de ifade ettiğini söyledi. Yakış, “ Referandumda evet de hayır da çıksa Türkiye’nin yapması gereken tek şey Dolmabahçe Mutabakatı’na dönmek ve buna PYD’yi dahil etmektir. Sorun böyle çözülür” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Evrensel – 12.03.2017

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK

Demokrasi İçin Birlik; katılımcı ve çoğulcu yeni bir demokrasiyi, her türlü farklılığın tanındığı ve bu farklılıkların kamusal alanda yer bulduğu bir demokratik yaşamı hedefleyen, herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir siyasi görüş ya da partinin şemsiyesi altında olmayan bir birlik hareketidir.

BİZE ULAŞIN

[email protected]
www.demokrasiicinbirlik.com

© 2014-2024 DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK. Her Hakkı Saklıdır. dibNot | Demokrasi Sayacı | Demokrasi Forumu