SHD, SODEV ve SAV’ın çağrısı ile çalışmalarına başlayan, birçok Sosyal Mücadele örgütü, platformu ve çevresinin katılımıyla belirli aralıklarla toplanan Sosyal Mücadeleler Forumu, yaklaşmakta olan Halk Oylaması ile ilgili bir bildiri yayınladı.
“bizim de HAYIRlarımız var”
Ağır sonuçları olan darbe girişiminin üzerinden aylar aylar geçti. Bu darbe girişimi gerekçe gösterilerek darbenin en büyüğü yapılıyor. O gün bugündür.
Bütün bu yaşananlar toplumun farklı sınıf ve katmanlarında farklı sonuçlar yaratıyor. Neoliberalizm rehberliğinde insanlığın yüzlerce yıldır verdiği mücadeleler sonucunda elde ettiği sosyal hak ve kazanımları her geçen gün budanarak emeği ile geçinen yurttaşlar için bir “sosyal cinayet” düzeni oluşturuluyor.
Bizim de en gür sesimizle söylediğimiz “hayırlarımız” var o yüzden…
Küçücük ve savunmasız bedenleri istismar edilen; yaşam yerine ölümün, özgürlük yerine korkunun öğretildiği çocukların haklarını savunuyor ve HAYIR diyoruz.
Laik ve bilimsel eğitim hakları her geçen gün bilinçli olarak ellerinden alınan, yoksulluk ve yoksunluk cenderesi altında ezilen, cemaatlerin karanlığına sürüklenen gençlerin haklarını savunuyor ve HAYIR diyoruz.
Deneme tahtasına çevirdikleri eğitim sistemiyle ardında milyonlarca mağdur öğrenci bırakan, geleceksizlik ve umutsuzluktan başka bir şey üretmeyen bu zihniyete HAYIR diyoruz.
Eşit vatandaşlıkları bir türlü benimsenmeyen; özgürlükleri kısıtlanarak eril, politik, ekonomik şiddetle terbiye edilmeye çalışılan ve bu da yetmezmiş gibi aynı zihniyetten cesaret alanlar tarafından hayattan koparılan kadınların haklarını savunuyor ve HAYIR diyoruz.
İnsanların memleket toprağından, suyundan, bahçesinden, hayvanından kopartılıp büyük kentlere göç etmek zorunda bırakılmasına HAYIR diyoruz.
Sermayenin rantı uğruna; sağlıksız koşullarda, güvencesiz çalıştırılan ve kurban edildiği iş cinayeti “kader/fıtrat” diye tanımlanan emekçilerin haklarını savunuyor ve HAYIR diyoruz.
Sadece Cumhuriyet döneminde değil, 1876’dan bu güne bu topraklarda vatandaş yararına gelişen tüm anayasal/demokratik/sosyal hak ve kazanımlarımızın 200 yıl geriye götürülmesine HAYIR diyoruz.
Gazetecilerin kalemlerinin kırılıp, kitaplarının toplatılmasına; yazdıkları yazılar, yaptıkları haberler yüzünden cezaevlerinde tutsak edilip, ömürlerinin tüketilmesine; yurttaşların haber alma hakkının gasp edilmesine HAYIR diyoruz.
Yargının bağımsızlığına ilişkin son güvencelerin dahi ortadan kaldırılmasına HAYIR diyoruz.
Kentsel dönüşüm bahanesiyle evlerimizi, parklarımızı, korularımızı, mahallelerimizi tahrip eden bu yağmacılığa HAYIR diyoruz.
Hukuku ayaklar altına alarak; Anayasasızlaştırma, çıkarttığı yasalara dahi uymama ve imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeleri yok sayma suçu işleyen bu hükmetme tarzına HAYIR diyoruz.
Bu sosyal cinayet düzeninde tüm sosyal hak gasplarına HAYIR diyoruz… HAYIR diyeceğiz…”