thumb image

Genel

OHAL KALDIRILSIN KHK’LAR İPTAL EDİLSİN

15 Temmuz’dan sonra ilan edilen OHAL toplumsal, insani, doğal, kentsel bütün alanlarda korkunç bir yıkım manzarası ortaya çıkardı. KHK’lar, darbeyle sınırlı olmayan bir alanda sayısız hak ihlaline yol açtı. Uluslararası hukukla belirlenen sınırlar dikkate alınmaksızın, tüm özgürlük ve haklar sınırsız ve keyfi bir biçimde yok edildi. Binlerce insanı mahkeme kararı olmadan işinden ve kazanılmış haklarından eden KHK’larla yapılan uygulamalara karşı hukuk yolu kapalı. Yedi üyesinden beşi Hükümet tarafından atanan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun tarafsızlık ve bağımsızlığından söz etmek mümkün  değil.

Bütün baskılara karşı demokrasi güçleri hukuksuzluğa adaletsizliğe karşı direnmekten vazgeçmedi. CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun casusluk suçlamasıyla tutuklanması üzerine ana muhalefet partisi başkanı Haziran-Temmuz 2017’de Adalet Yürüyüşü’nü başlattı. 25 günlük yürüyüşün ardından İstanbul Maltepe’de gerçekleştirilen Türkiye tarihinin en büyük protesto eylemi ile demokrasi yanlısı güçler “adalet” talebini dile getirdi. OHAL’in kaldırılmasını istedi.

OHAL döneminde sayısız hak ihlali yaşandı

  • Binlerce kişi hukuksuz şekilde işsiz bırakıldı. Kendileri ve aileleri açlığa mahkûm edildi. 20 Temmuz itibariyle kamu kurumlarından ihraç edilenlerin sayısı 112.863 Bu sayıya özel öğretim kurumların da çalışma izni iptal edilenler de eklenince rakam 135.337’e ulaşıyor. Mahkeme kararı olmadan maaşlarını ve emeklilik haklarını kaybettiler. İşlerine iade edilmeleri talebiyle açlık grevine başlayan iki kamu emekçisi Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevlerinin 134. gününde, hapishanede ölümle pençeleşiyor. Onlara destek olmak için açlık grevine başlayan Esra Özakça ise 59. gününde, İsmail Erdoğan 57. gününde.
  • Seçme ve seçilme hakkı ihlal edildi. Anayasaya aykırı olarak Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri ve eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandı. CHP milletvekili Enis Berberoğlu’yla birlikte 12 milletvekili hapiste bulunuyor.
  • Çeşitli işkollarında 4 grev ertelendi. Grev hakkı ihlal edildi.
  • 15 üniversite kapatıldı, KHK’larla 5.644 akademisyenin işine son verildi; üniversitelerde çalışanlar dahil edildiğinde bu rakam 7.800 kişiyi aştı.
  • Seçilmiş Yerel Yöneticiler görevden alınarak, cezaevlerine konuldu ve yerlerine seçilmemiş kişiler atandı. Kayyum atanan Belediye sayısı 86’ya ulaştı.
  • Malvarlıklarına hukuksuz biçimde el kondu. KHK’lar kapsamında Türkiye’nin 43 ilinden toplam 965 şirkette kayyumlar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredildi 107 gerçek kişinin malvarlıklarına da kayyum olarak TMSF getirildi.
  • Binlerce kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların avukat görüşleri sınırlandı. İşkence ve kötü muamele yaygınlaştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 7 Temmuz 2017’de yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’dan sonraki süreçte, 168.801 kişi hakkında adli işlem yapıldığını söyledi.
  • Kadınlara karşı hak ihlallerinde artış yaşandı. Hak arama kanalları tıkandı. KHK’lar ile 50’yi aşkın kadın sivil toplum kuruluşu kapatıldı. KHK’lar ile kamu kurumlarından ihraç edilenlerin % 20’sini kadınlar oluşturdu. Kadın cinayetlerinde artış ve nitelik değişikliği dikkat çekti.
  • OHAL kültür sanat alanına yayınevi kapatmaları, yazarların tutuklanması, konserlerin festivallerin, tiyatro oyunlarının yasaklanması, kültür merkezlerinin kapatılması inanç merkezlerine yönelik baskılarla damgasını vurdu. Alevilerin inanç merkezlerine ve kutsal günlerine yasak kondu. Laik, özgür bilimsel eğitimi ortadan kaldıracak adımlar atıldı. Eğitim kurumlarından başlayarak sistematik biçimde toplumu muhafazakârlaştırma ve dincileştirme çabaları hız kazandı.
  • LGBTİ+ bireylerin mağduriyetlerini artırdı militarizm, homofobi ve transfobiyi yükseltti. Cezasızlık teminatı, hukuksuz uygulamalar, homofobik saldırıları ve polis şiddetini artırdı. LGBTİ+ yurttaşlar arasında korku ve yılgınlık yaygınlaştı, örgütlenme, toplanma ve gösteri yapma hakları kısıtlandı.
  • OHAL döneminde hükümet 180 medya kuruluşunu kapattı. Gazeteciler tutuklandı. KHK’larla 180 medya kuruluşu kapatıldı. 2017 Nisan- Mayıs- Haziran dönemini kapsayan Bia Medya Gözlem Raporu’na göre Türkiye’de136 medya temsilcisi hapishanede.
  • Çevreye zarar veren başta Termik santraller ve HES’ler olmak üzere yatırım ve projelerin çevreye etkisini değerlendiren Çevre etki değerlendirmesi (ÇED) raporlarını ayak bağı olan gören iktidar, OHAL’i fırsata çevirdi. SİT kavramı tarihe karıştı. Doğal, tarihi varlıklar yıkıma uğradı. 445 ÇED kararı yatırımcı lehine çıktı.
  • Sivil topluma yönelik yaptırımlar ve verilen cezalar açısından tüm dönemlerin en büyük kıyım ve baskısı gerçekleşti. 1401 dernek ve 122 vakıf kapatıldı.
  • OHAL ilan edilmesinin ardından yazarlara, yayınevlerine keyfi gerekçelerle davalar açıldı, yazarlar hapse atıldı. 34 yazar tutuklu bulunuyor. Kitap toplatma ve yasaklamaları arttı. 30 yayınevi kapatıldı. Binlerce yayıncılık çalışanı işsiz kaldı.
  • Güneydoğu bölgesinde çok geniş kamulaştırmalarla kitleler göçe zorlandı, mülksüzleştirildi. Diyarbakır Sur’da tarihi miras yok edildi, kamulaştırmalarla yoksullar kent merkezinden sürgün edildi, demografik yapı değiştirildi.

Demokrasi güçleri OHAL’e karşı ortak mücadele vermeli

Demokrasi İçin Birlik, kuruluş bildirgesinden başlayarak yurttaşların, iktidarın hukuk dışı uygulamalarına boyun eğmeyi reddetme ve direnme hakkını savundu. Direnme hakkının işleyen bir demokrasinin ayrılmaz bir unsuru olduğu anlayışını öne çıkardı.

Siyasetin alanı daraldıkça, Meclis’te siyaset yapma olanağı sınırlandıkça, siyaseti Meclis dışına, yeni bir kamusal alana taşımak kaçınılmazdır. Bu kamusal alan, sivil toplumun var olduğu özerk bir kamusal alandır. Bu yeni siyasal alanda siyasal partilerle sivil toplum birlikte var olmak zorundadırlar.

25 günlük Adalet Yürüyüşü de gösterdi ki, demokrasi mücadelesinin anahtarı halktır. Bu mücadelenin uzun soluklu bir halk hareketine dönüşmesi, mücadelenin başarıya ulaşması açısından büyük bir önem taşıyor. Referandumda ortaya konulan kitlesel hayır iradesinin ve Adalet yürüyüşünün ortaya çıkardığı rüzgârın, demokrasi güçlerinin ortak mücadelesine yeni bir soluk kazandırması gerekiyor. Adalet talebi, OHAL’in kaldırılması, demokratik toplum örgütleri ve siyasi partilerin eşit aktörler olarak aynı zeminde buluşmasıyla, birbirini beslemesiyle, güçlenip toplumsallaşabilir. Bu ortaklaşma zeminini yaratmak için Demokrasi İçin Birlik olarak biz varız; hazırız.

Yurttaşlar olarak adalet içinde eşit, özgür, barış içinde yaşamak arzumuzdan vazgeçmeyeceğiz.

KHK’lar gidecek OHAL kalkacak; biz kalacağız!

20 Temmuz 2017’de ulusal ve uluslararası kuruluşların çalışmalarından, gazetelere yansıyan açıklamalardan yararlanarak hazırladığımız “OHAL’in 1. Yılında Demokrasi Enkaz Altında” raporumuzu sunduğumuz basın toplantımıza değerlendirmeleriyle katkıda bulunan başta Rıza Türmen, İbrahim Kaboğlu, TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, DİSK Koordinatörü Hakan Koçak, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz.

Raporu incelemek için buraya tıklayın!

Herkes İçin Demokrasi
Demokrasi İçin Birlik

BASIN YANSIMALARI:

artıgerçek: ‘OHAL’in hukuk boşluğu tek adamla dolmaz’

bianet: “KHK’lar OHAL Kanunu’na Aykırı, Hak Mücadelesi 25 Yılı Alabilir”

bianet: Şebnem Korur Fincancı: OHAL, Hak İhlalleri İçin Uygun Ortam Hazırladı

Demokrat Haber: Demokrasi İçin Birlik: OHAL döneminde sayısız hak ihlali yaşandı

Deutsche Welle: OHAL’in birinci yılında Enkaz Raporu

Deutsche Welle: Türmen: OHAL Komisyonu’nun bağımsızlığına ilişkin soru işaretleri var

Duvar: ‘AİHM yakında OHAL’i soracak’

Evrensel: DİB, OHAL’deki hukuksuzluk ve yıkım raporunu açıkladı

Gazete Karınca: Rıza Türmen: AİHM, OHAL kararnamelerini soracak

Haber Günce: Demokrasi İçin Birlik: OHAL, hukuksuzluk, keyfilik, zulüm ve baskı dönemi olarak tarihe geçti

habercem: Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen cevapladı: Referandum sonucu AİHM’e taşınırsa ne olur?

KorHaber: Demokrasi İçin Birlik Platformu’ndan; OHAL’in birinci yılında Enkaz Raporu

Pirha: OHAL raporu açıklandı: Özgürlük ve haklar keyfi biçimde yok edildi

Posta: OHAL neye yarıyor?

T24: Demokrasi İçin Birlik: OHAL, hukuksuzluk, keyfilik, zulüm ve baskı dönemi olarak tarihe geçti

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK

Demokrasi İçin Birlik; katılımcı ve çoğulcu yeni bir demokrasiyi, her türlü farklılığın tanındığı ve bu farklılıkların kamusal alanda yer bulduğu bir demokratik yaşamı hedefleyen, herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir siyasi görüş ya da partinin şemsiyesi altında olmayan bir birlik hareketidir.

BİZE ULAŞIN

[email protected]
www.demokrasiicinbirlik.com

© 2014-2024 DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK. Her Hakkı Saklıdır. dibNot | Demokrasi Sayacı | Demokrasi Forumu