thumb image

Genel

NİYET ANTİDEMOKRATİK, YÖNTEM ANTİDEMOKRATİK

WEBİZ-DİB ortak yayını “Herkes İçin demokrasi” Programının bu haftaki konuğu Tarihçi, DİB Koordinasyon üyesi Erdoğan Aydın ile “Adaylar, ittifaklar ve seçim sürecinde demokrasi“ başlıkları konuşuldu.

Erdoğan Aydın’ın değerlendirmelerinden öne çıkan satırbaşları şöyle:

“Niyet antidemokratik, yöntem antidemokratik, Türkiye’nin bütün yurttaşlarına oldu bitti bir gelecek dayatma süreci için meşruiyet elde etmeye çalışılıyor.”

“Sadece Türkiye’nin sömürülen işçilerin, kimliği reddedilen Kürtlerin, inancı reddedilen Aleviler, kadınlara, muhaliflerin değil tüm Türkiye yurttaşlarının kafalarına adeta bir çuval geçirme seçimi ile karşı karşıyayız.”

“Muhalefetin belli bir oranının bir araya gelmesine imkansız gözüyle bakılıyordu ama AKP-MHP ittifakının bu beklentisi tutmadı. Sanırım CHP’nin pozitif katkılarıyla AKP’nin ummadığı şekilde, muhalefette sıfır baraj ittifakı yaratıldı.”

“Millet ittifakı, HDP’yi dışında tutan yapısıyla, eski rejimin kodlarının dışına çıkmayan, bu nedenle demokratik ittifak özelliği olamayacak olan bir girişimdir.”

“Bunlar matematik bilmiyorlar. HDP baraj altında bırakılacak olursa _ki AKP’nin son üç yıldır yapmaya çalıştığı en temel şey budur_ en az 60 Milletvekili AKP-MHP Koalisyonuna geçer. Tek adam rejimine karşı Millet Koalisyonu kuranlar bu haliyle aslında tek adam rejiminin yoluna kırmızı halı döşüyorlar… Muharrem İnceden de, bu durumu değiştirmeye yönelik bir adım göremiyoruz.”

“DİB tek adam rejimine karşı olan tüm siyasi ve toplumsal yapılar güçlerini birleştirmeli ve Türkiye’nin önünü açmalı dedi. SP ve CHP bu ilkelere olumlu baktığını belirttikten sonra, sorumluluğu İyi Partiye atarak böylesi bir ittifak oluşturdular. “

“Birinci Turda muhalefetin meclis çoğunluğunu alacak bir sonuç elde etmesi ki bunun ön koşulu HDP’nin meclise girmesidir, ikinci turda kararsız ya da zorunlu olarak AKP’yi destekleyenlerin muhalefete kaymasını getirir, muhalefetin en çok oy almış adayının seçilmesini güçlendirir.”

“Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu bu seçimin üzerindeki en büyük gölgedir. Demirtaş’ın da diğer adaylar gibi seçim çalışması yapabilmesi gerekir.”

“Sadece Cezaevinde ziyaret yetmez. Muharrem İnce seçim mitinglerinde ve her ortamda Demirtaş’ın tutuklu olarak Cumhurbaşkanlığı seçimine girmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulamalıdır.

Yayının tamamını aşağıdaki kayıttan izleyebilirsiniz.

Söyleşinin önemli bölümleri:

 

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK

Demokrasi İçin Birlik; katılımcı ve çoğulcu yeni bir demokrasiyi, her türlü farklılığın tanındığı ve bu farklılıkların kamusal alanda yer bulduğu bir demokratik yaşamı hedefleyen, herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir siyasi görüş ya da partinin şemsiyesi altında olmayan bir birlik hareketidir.

BİZE ULAŞIN

[email protected]
www.demokrasiicinbirlik.com

© 2017 DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK. Her Hakkı Saklıdır. dibNot | Demokrasi Sayacı | Demokrasi Forumu