Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 16 Temmuz tarihli yazısı ile aynı gün 136 adresin erişiminin engellenmesine karar verdi.
Erişimin engellenmesi kararı verilen URL adresleri arasında Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest adreslerinin yanı sıra haber portalları da yer alıyor.
Kararda yer alan adreslerden biri de bianet.org
Ancak mahkeme, bianet’in hangi haberiyle ilgili erişimin engellendiğini belirtmedi.
Mahkemenin bu gerekçesiz kararı ile Kasım 2000’den bu yana yayın yapan bianet’teki en az 200 bin habere erişim engelleniyor.
IPS İletişim Vakfı bünyesinde yayın yapan bianet sadece bir haber ortamı değil.
Toplumsal cinsiyet, barış gazeteciliği perspektifiyle hak odaklı habercilik çizgisnin yaygınlaşması için habercilik atölyeleri düzenliyor, erkek şiddeti çetelesi ve medya gözlem raporlarıyla ifade özgürlüğü ihlallerini kayıt altına alıyor.
Eyüboğlu: Tüm siteye engelleme kararı alınmış
Karara itiraz eden, bianet’in avukatı Meriç Eyüboğlu şunları söyledi:
“Daha önce farklı hâkimlik kararları ile bianet’te yayımlanan haberlere yönelik erişimin engellenmesi kararları verilmişti. Bu kararların tamamına itiraz ettik, sonrasında Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık.
“İki başvurumuzda da Anayasa Mahkemesi verilen sansür kararlarının basın özgürlüğünü ihlal ettiği sonucuna vardı. Diğer başvurularımız halen mahkemenin önünde.
TIKLAYIN – AYM: bianet’in Basın Özgürlüğü İhlal Edildi
TIKLAYIN – Mahkeme AYM’ye Uydu, bianet’in Haberine Erişim Engelini Kaldırdı
“Ancak önceki engelleme kararlarında, başvuru (şikâyet) konusu yapılan habere erişim engellenmişti.
“Oysa şimdi ilgili hâkim, habere değil tüm siteye erişimi engelleme kararı vermiş, üstelik bu denli büyük bir sansür kararını hiçbir gerekçeye dayandırma gereği duymamış.
“Mahkemeden somut bilgi alamadık”
Avukat Eyüboğlu mahkemeye yapılan başvuruda da somut bir bilgiye ulaşılamadığını açıkladı, ancak kararın 16 Temmuz yani Gezi duruşmasından iki gün öncesine ait olduğunu söyledi:
“Erişimi engellenen adresler arasında gezi duruşması sırasında düzenli paylaşımlarda bulunan adreslerin bulunması (ki bu adreslerin bir kısmı Gezi duruşması dışında herhangi bir paylaşımda bulunmayan URL adresleri) Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan ihbarın (!) Gezi davasıyla ilgili olduğunu düşünmemizi sağladı.
“Oysa bu denli büyük bir sansür kararını, kararın muhatapları olarak tahmin ve varsayımlarla öğrenmeye, anlamaya, açıklamaya çalışmamız ne denli hukuki bir işlemle karşı karşıya olduğumuzun da açık göstergesi.
“En hafif ifadesiyle hukuk skandalı”
“Bu denli büyük sansür kararını, kararın muhatapları olarak tahmin ve varsayımlarla ögrenmeye, anlamaya, açıklamaya çalışmamız ne denli hukuki (!) bir işlemle karşı karşıya olduğumuzun da açık göstergesi…
Üstelik bu kararlar muhataplarına tebliğ dahi edilmiyor, bir tesadüf sonucu haberdar olduk. Kararda yer alan onca adres gibi bianet de haberimiz olmadan kararabilirdi.
Şimdi bu kararın ne zaman uygulanacağını bilmeden bekliyoruz… Mahkeme kaleminin ifadesiyle “sırayla” uygulanıyormuş.
En az 200 bin haberin yer aldığı bir haber portalı, Jandarma Genel Komutanlığı’nın başvurusu üzerine başkaca hiçbir araştırmaya gerek kalmadan kapatılıyor. Bu kararı verenler gerekçe dahi belirtmiyor.
Bu durum nasıl adlandırılabilir? En hafif ifadesiyle hukuk skandalı. İfade özgürlüğüne ve basın özgürlüğüne yönelik büyük bir saldırı, büyük bir müdahale… Bu karar bir hukuk garabeti…
Bu aşamada dileğimiz yaptığımız itirazın hemen değerlendirilmesi ve erişimin engellenmesi kararının kaldırılması, aksi durumda da bianet okuyucularıyla birlikte kararın, milyonlarca kararın biriktiği kötü kararlar çöplüğüne atılması için gereken her şey yapılacak.”
* Mahkeme kararı için tıklayın
15 internet sitesi
Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararında bianet ile birlikte 15 internet sitesi daha geçiyor.
Adı geçen internet siteleri Etha, Halkın Sesi TV, Özgür Gelecek, osp.org, geziyisavunuyoruz.org, Gazete Fersude, Yeni Demokratik Gençlik, Umut Gazetesi, Kızıl Bayrak, Marksist Teori, Direnişteyiz, Mücadele Birliği. Antakya Sokak.
Vekil Oya Ersoy’un Twitter hesabı da var
Mahkeme kararında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Oya Ersoy’un Twitter hesabı da bulunuyor.
Kararda aralarında facebook, instagram hesaplarının bulunduğu toplam 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabı var.
AGİT: Türk Yetkilileri, Kararı Yeniden Gözden Geçirmeye Çağırıyoruz
AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi, Türkiye’de bianet ile birlikte 136 diğer sosyal medya hesapları ve internet sitelerine getirilen erişim engeline dikkat çekerek engele son verilmesi çağrısında bulundu.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Jandarma Genel Komutanlığının talebi üzerine Türkiye’de yayın yapan 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabına mahkeme kararıyla erişim engeli getirilmesine ilişkin derin kaygılarını ifade etti.
Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla erişim engeli getirilen internet adreslerinden biri de, Türkiye’de insan hakları konusundaki yazıları ve ifade özgürlüğüyle ilgili davaları haberleştirmesiyle bilinen bianet.org haber sitesi. İnternet sitesine erişim engellendikten sonra sitedeki 200 bini aşkın yazıya erişimin mümkün olmayacağı ifade ediliyor.
“Ülkenin basın özgürlüğüne yönelik taahhütlerini zayıflatıyor”
“Türkiye’deki saygıdeğer bağımsız basına ve diğer pek çok internet sitesine getirilen erişim engeli kararı konusunda derin bir kaygı içindeyim” diyen Désir, sözlerine şöyle devam etti:
“İnternet kaynaklarına erişimin engellenmesi, sadece büyük çaplı insan hakları ihlalleri durumunda veya kamu düzenine mevcut bir tehdit söz konusu olduğunda uygulanabilecek olağanüstü bir önlemdir. bianet, yayınlanmasında kamu yararı bulunan konularda habercilik yapan önemli bir basın kuruluşudur. Söz konusu karar, Türkiye’deki basın özgürlüğüne getirilen önemli bir sınırlamayı gösteriyor ve ülkenin basın özgürlüğüne yönelik taahhütlerini zayıflatıyor.”
“Türk yetkilileri, bu kararı yeniden gözden geçirmeye ve ifade özgürlüğü ile bağımsız basına saygı göstermeye çağırıyorum. İnternet haber kaynaklarına engelsiz erişim, vatandaşların farklı bakış açılarıyla birlikte inanılır ve güvenilir bilgiye erişim sağlayabilmesi için kilit öneme sahiptir” diyen Désir, söz konusu kararın ülkedeki mevcut İnternet yasasının ve Sulh Mahkemelerine ilişkin usullerin yeniden düzenlenmesine olan ihtiyacı bir kez daha ortaya koyduğuna da vurgu yaptı.
İnternette bianet’e Destek Kampanyası: Özgür Basın Susturulamaz
bianet.org’un da aralarında bulunduğu 136 internet adresine erişimin engellenmesi kararı üzerine change.org‘ta “Bianet Kapatılmasın, Haber Alma Özgürlüğü Kısıtlanamaz” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı.
TGS: “Baskıyı Meslek Edinenlere Karşı Mesleğimizi Savunacağız”
“Jandarma Genel Komutanlığı’nın talebi üzerine Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği 136 haber sitesine, onların tweet ve facebook paylaşımına erişim engeli koydu” hatırlatması yapan Türkiye Güzeteciler Sendikası (TGS) şu mesajı yayınladı:
“Suç işlenmesinin engellenmesi’ diye bir gerekçeye dayandırılan bu kararın hukukta hiçbir yeri yoktur.
“Demokrasiyi, ifade özgürlüğünü içine sindiremeyenlerin ilk akıllarına gelen şey yıllardır sansür ve halkın haber alma hakkına saldırı olmaktadır.
“Somut veriler yerine gerçeklikten uzak iddialara dayanan bu karar ile Türkiye’de zaten yerlerde sürünen ifade özgürlüğü, bir yara daha almıştır.
“Adaletten ziyade hesaplaşma duygusu”
“Hukukun en temel ilkeleri yok sayılarak alınan bu kararla birlikte ‘birilerinin hoşuna gitmeyen şeyler yazan’ her kurumun tehdit altında olduğu tescillenmiştir.
“Söz konusu karar adalet duygusundan ziyade hesaplaşma duygusunu akıllara getirmektedir. Ortada işlenen bir suç yoktur, suç teşkil eden bir haber, içerik veya paylaşım yoktur.
“Ancak binlerce insanın takip ettiği Bianet gibi haber siteleri de dahil olmak üzere engel kararı verilmiştir.
“TGS meşru ve hukuki mücadeleyi yürütecektir”
“19 yıldır halka doğru haberi ulaştırmaya çalışan bianet başta olmak üzere kamuoyunu bilgilendirme amacı taşıyan hiçbir haber mecrası bu şekilde cezalandırılamaz.
“Bu yüzden derhal engelleme kararı kaldırılmalıdır. Basın özgürlüğünün bir ülkenin sosyal ve ekonomik gelişiminin temellerinden bir tanesi olduğunu düşünürsek bu kararı verenler ülkeye de ciddi zarar vermektedir.
“Kurulduğu günden bu yana gazetecilerin mesleki haklarını korumayı ve ifade özgürlüklerine sahip çıkmayı ilke haline getiren Türkiye Gazeteciler Sendikası, bu karara karşı her türlü meşru ve hukuki mücadeleyi yürütecektir. Basın özgürlüğünün birilerinin iki dudağının arasında olmadığını herkesin çok iyi bilmesi gerekmektedir.”
RSF: Bu keyfi ve acımasız karar bozulmalı
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF): “RSF erişime engellenmek üzere olan Türk partner kuruluşu, haber ve bilgi sitesi bianet’in karşı karşıya kaldığı zulmü kayıtsız ve şartsız bir şekilde kınıyor. RSF Türk yetkililerin bu keyfi ve acımasız kararı bozması gerektiğini ifade ediyor.
“Herhangi bir içeriğe atıf yok”
bianet’in Türkçe versiyonu, Ankara’daki bir “sulh mahkemesi” tarafından verilen 16 Temmuz tarihli mahkeme kararıyla erişim engeli getirilen onlarca internet sitesi ve sosyal medya hesabından biri.
Söz konusu karar, “milli güvenliği tehdit ettiklerini” söylüyor, fakat herhangi bir açıklama yapmadan veya herhangi bir içeriğe atıfta bulunmadan sadece bir polis soruşturmasından bahsediyor. bianet’in yanı sıra sol görüşlü Etkin Haber Ajansı’nın (ETHA) da aralarında olduğu diğer medya organları da bu kararın hedefinde.
“bianet barış gazeteciliğini savunuyor”
Konu hakkında konuşan RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, “bianet’i milli güvenliğe tehdit olarak tanımlamak saçmalığın en üst noktası” diyor ve ekliyor, “Site, kurulduğu ilk günden bu yana barış gazeteciliğini savunuyor. En üst düzeyde verilen son sözlerle çelişen bu keyfi sansür uygulamasını şiddetle kınıyor, yetkilileri bu acımasız kararı vakit kaybetmeden geri almaya çağırıyoruz.”
Erdoğan, tamamen engelleme olmayacak demişti
Mayıs ayının sonunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, meclise sunulan bir dizi reform sayesinde tek bir içerik sebebiyle bir internet sitesine erişimin tamamen engellenmesinin artık mümkün olmayacağını söylemişti.
Kürt sorunu, ifade özgürlüğü, kadına şiddet ve LGBTİ hakları gibi en hassas konularda uzmanlaşan bianet, kurulduğu 1997 yılından bu yana insan hakları gazeteciliği konusunda öncülük etmiştir.
“bianet eğitim merkezini hayata geçirdi”
bianet’in yaptığı yayınlar arasında RSF’den Erol Önderoğlu’nun Türkiye’de medyanın karşı karşıya kaldığı zulüm üzerine hazırladığı üç aylık raporlar da var.
bianet ayrıca ülke çapında en iyi gazetecilik uygulamalarını desteklemek için bir eğitim merkezini de hayata geçirdi.
“2014 yılında hükümetin yargıyı dizginleme çabalarının bir parçası olarak oluşturulan “sulh mahkemeleri”, başvuru olanaklarının sınırlı olduğu yeterince desteklenmeyen kararlar verdiği için Avrupa Konseyi tarafından da eleştirilmiştir.
“200 bin yazısının hepsine erişim yasağı”
bianet daha önce erişim engeli getirilmiş iki haberiyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesine iki başarılı başvuruda bulunmuş, Aralık 2018 ve Nisan 2019’da verilen iki karar da bianet’in lehine olmuştur. Fakat bu sefer tüm siteye erişim engeli getirildi.
Bu, son 22 senede sitede yayınlanan yaklaşık 200 bin yazının hepsine erişimin engellenmesi demek.
Türkiye’de medyanın halihazırda endişe verici durumu Temmuz 2016’da gerçekleştirilen başarısız darbe girişiminden sonra daha da kritik bir hal aldı. Pek çok medya organı hiçbir etkili başvuru yolu olmaksızın doğrudan kapatıldı. Toplu davaların görüldüğü Türkiye’de rekor sayıda profesyonel gazeteci de hapiste bulunuyor.
RSF’nin 2019 Dünya İfade Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında 157. sırada yer alıyor.”
EFJ: Kararı iptal etmeye çağırıyoruz
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ): Türk yetkilileri Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabına erişimi engelleyen korkunç kararını iptal etmeye çağırıyoruz.
Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi, 16 Temmuz tarihinde “milli güvenlik” gerekçesiyle (internet yasası, madde 8/A uyarınca) aralarında bianet ve Gazete Fersude haber portallarının da olduğu 136 internet kaynağına erişimi engelleme kararı aldı.
Söz konusu yasak, 15 internet sitesini ve (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ve Pinterest platformlarında yer alan) onlarca sosyal medya hesabını hedef alıyor.
Mahkemenin gerekçesiz kararı, Kasım 2000’den bu yana yayın yapan bianet’te yer alan en az 200 bin habere erişimi engelliyor.
Mahkemenin kararı, EFJ’nin Türkiye’deki üyeleri Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve DİSK Basın-İş tarafından keyfi ve hukuksuz bir karar olarak oybirliğiyle kınandı.
EFJ durumu Avrupa Konseyi Gazeteciliğin Korunması ve Gazetecilerin Güvenliği Platformu’na bildirdi.
EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez: Bu büyük sansür eylemi tamamıyla keyfi ve gerekçeden yoksundur. Bu korkunç mahkeme kararının derhal yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz.
Uluslarası Af Örgütü: Sansürün derinleştiğine işaret
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Milena Buyum: Türkiye’de basın özgürlüğü hakkını hedef alan ve ciddi biçimde zedeleyen doğrudan saldırıların sonuncusu olan bu skandal karar, devletin halihazırda uyguladığı kısıtlayıcı sansürün daha da derinleştiğine işaret ediyor.
“Ankara’daki mahkeme tek bir kararla, bunun neden gerekli ya da orantılı bir karar olduğuna ilişkin herhangi bir gerekçe sunmadan yüzlerce internet adresine erişimi engelledi. Medyaya yönelik baskının sürdüğü dönem boyunca insan hakları ihlallerini korkusuzca haberleştirmeye devam eden bianet de bu kararın hedef aldığı internet adresleri arasında yer aldı.
“Söz konusu karar bozulmalı ve Türk yetkililer her geçen gün sayısı daha da azalan bağımsız sesler üzerindeki bunaltıcı baskısına son vermelidir.”
IPI: Kararın iptali için çağrıda bulunuyoruz
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI): Mahkeme kararının iptali için Türk yetkililerine çağrıda bulunuyoruz. Bu engelleme kararı, ülkede uzun süredir baskı altında tutulan basın özgürlüğü ve defalarca ihlal edilen tarafsız bilgiye erişim hakkının yetkililerce bir kez daha çiğnenmesi demektir.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.