thumb image

HAYIRlı Haberler

ÖLMEDEN ÖLMEK*

Taleplerinin karşılanması için 291 gündür ölüm orucundaki Grup Yorum Üyesi İbrahim Gökçek ile beraber ölüm orucunda olan Helin Bölek‘in ölüm orucunun 288. gününde hayatının kaybetmesinin ardından Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlar, balkonlarından, arabalarından Grup Yorum şarkıları açmaya başladı.

Halkların Demokratik Partisi de (HDP) Twitter hesabından ölüm orucunda hayatını kaybeden Helin Bölek’in anısı için 3 gün süreyle balkondan Grup Yorum şarkıları açmaya çağırdı.

Paylaşımda “3 gün süreyle saat 20:00’de balkonlarımızda, pencerelerimizde mumlar ve Grup Yorum ezgileri eşliğinde Helin Bölek’i anmaya ve açlık grevi direnişçilerine sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi. 

Ölüm orucunun 288. gününde bugün (3 Nisan) hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in tabutu başında onun gibi ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek“Sevgili Helin… Bugün bir sanatçı, sanatını yapabilmek için hayatını kaybetti. Bir sanatçıyı öldürdüler” dedi.

Grup Yorum’un çalışmalarını sürdürdüğü İstanbul’daki İdil Kültür Merkezi’ne yaklaşık bir yıl önce düzenlenen operasyonun ardından diğer üyelerle birlikte gözaltına alınarak tutuklanan ve cezaevinde başladığı ölüm orucunu tahliye edildikten sonra da Bölek’le birlikte devam ettiren Gökçek ise ölüm orucunun 291’inci gününde bulunuyor.

Grup Yorum, öncelikle üç yıldır devam eden konser yasaklarının son bulmasını, grup üyelerine yönelik davaların düşürülmesini, İçişleri Bakanlığı’nın haklarında çıkardığı yakalama kararlarını kaldırmasını ve faaliyetlerini yürüttükleri İdil Kültür Merkezi’ne yönelik baskınların son bulmasını talep ediyor.

NE OLMUŞTU?

Tutukluyken açlık grevi direnişine başlayan Helin Bölek tahliye olduktan sonra dışarda da açlık grevlerini sürdürüyorlardı. Armutlu Direniş Evi’nde sürdürdükleri açlık grevinde 19 Ocak’ta yaptığı açıklamada Helin Bölek direnişini ölüm orucuna dönüştürdüğünü duyurmuştu.

Tutuklandıktan sonra ölüm orucuna başlayan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in kaldığı eve 11 Mart’ta polis baskını yapılmıştı. Bölek ve Gökçek, zorla hastaneye götürülmüş, mahkeme tarafından da Gökçek ve Bölek hakkında hastaneye ‘zorla yatırılma’ kararı verildiği öğrenilmişti.

Polis baskının ardından Helin Bölek ve İbrahim Gökçek Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülürken, Bölek’in ”Zorla müdahaleyi kabul etmiyorum” diye beyanda bulunduğu ve hastane kayıtlarına geçirildiği öğrenilmişti.

Grup Yorum üyeleri, çalışmalarını yürüttükleri İdil Kültür Merkezi’ne polis baskınlarının son bulması, üyelerinin İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listesinden çıkarılması, 3 yıldır devam eden konser yasaklarının kaldırılması ve üyelerinin serbest bırakılması talepleriyle açlık grevi yapıyor.

DEVRİMCİ 78’LİLER FEDERASYONU

Basına, Kamuoyuna ve yetkililere…

Sanat bir halkın kültürel hâfızasıdır. Bir türkünün ömrü, unutmayalım ki, bütün politikacılardan, bütün iktidarlardan daha uzundur. Grup Yorum’un gencecik Helin’i söyleyeceği türküleri bizlere emanet bırakarak bu dünyadan göçtü. onun ölümüne sessiz kalanlar, aslında kültürel terör suçlusudurlar.
Yetkili herkese sesleniyoruz ki, Helin’in ölümü bir uyarı olmamışsa ölüm sınırındaki İbrahim Gökçek size bir uyarı olmalıdır ve mutlaka Grup Yorum üzerindeki baskılar son bulmalıdır.
Unutmayalım: “Ölüm diriltir bazen geride kalanları”…03 Nisan 2020

HDP: Vebali iktidarın boynunadır!

Haberinin duyulmasının ardından adım atılmadığı için hükümete tepkiler yükselmeye başladı. HDP de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Grup Yorum üyesi Helin Bölek’i ölüm orucunun 288’inci gününde kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. İktidarın vicdansız, hukuk dışı, ayrımcı politikalarına karşı gencecik insanlar en meşru hak talepleri için bedenini açlığa yatırıyor. Bu kaybın vebali iktidarın boynunadır!” ifadelerini kullandı.

DTK: İbrahim’i yaşatalım

Helin Bölek’e Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) de birer açıklama yaptı.
DTK’nin açıklaması şöyle; “Toplumun demokratik örgütlenme, demokratik protesto hakları, kendini ifade etme gibi özgürlükler kimsenin ipoteği altında değildir. Bu haklar uzun süreli mücadelelerin sonucunda elde edilmiş evrensel kazanımlardır. AKP bu hakların nasıl kazanıldığı konusunda büyük bir cehalet içinde olduğu için bu hakları rahatlıkla ayaklar altına alabiliyor. Bu da gencecik insanların yaşamını yitirmesine neden oluyor. Bununla bağlantılı olarak dikkat çekmek istediğimiz bir diğer hayati mesele ise Helin’in yoldaşı İbrahim Gökçek’tir. İbrahim 291 gündür ölüm orucunda ve eylemi devam ediyor. Bizler, iktidarı ve muhalefet partilerini İbrahim’in taleplerini dinlemeye, anlamaya ve buna çözüm bularak onu yaşatmaya çağırıyoruz. Tekrardan sevgili Helin’i saygıyla anıyor, kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yoldaşlarına başsağlığı diliyoruz. Grup Yorum’un türküleri bizim stranlarımızdır.”

TJA: Helin’i katleden yasakçı zihniyet

TJA’nın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi: “Helin’in katliamından sorumlu olanlar, kadın düşmanı politikalar ile şarkıları, türküleri, yasaklayanlar; adil yargılanma ve özgür sanat yapma talebine sessiz kalanlardır. Helin, karanlığa mahkum edilmek istenen halkların ve kadınların mücadelesine ışık olmuş; yasakçı ve tekçi zihniyetle mücadele kararlılığını göstermiştir. Kadın düşmanı tekçi ve yasakçı zihniyet bilsin ki bu topraklarda özgür yaşamı inşa edene dek mücadeleye devam edeceğiz.”

TİHV: İktidar hızla adım atmalı 

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), de yaşamını yitiren Helin Bölek için ortak yazılı açıklama yaptı.

THİV’in, İçişleri ve Adalet bakanlıkları, Meclis Başkanlığı ve AKP Grup Başkanvekili’nden randevu talep edildiği, ancak 17 Mart’ta İçişleri Bakanlığı Yardımcıları ile görüşme gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, görüşmede taleplerinin kabul edilmesine dair beklentilerin ifade edildiği belirtildi. Yapılan açıklamada “Bölek’in yaşamını yitirmesi nedeni ile çok üzgünüz, insan hakları örgütleri olarak yetemedik. Bu göz göre göre gelen kaybı önleyemedik” denildi. Bölek’in ailesine, Grup Yorum’a ve Bölek’in sevenlerine baş sağlığı mesajına yer verilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “İktidar zorla alıkoyma ile başlayan, ‘önce onlar bıraksın’ tutumu ile süreci daha da gerginleştiren, 29 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ceza infazına ilişkin yeni yönetmelikle zorla müdahaleyi meşrulaştırma girişimine işaret eden güvenlikçi bakış açısıyla bu kayıptan siyaseten sorumludur. Daha fazla kayıp olmaması için iktidarı hızla adım atmaya davet ediyoruz.”

İHD: İktidar sorumlu

Bölek’in yaşamını yitirmesinden iktidarın sorumlu tutan İHD İstanbul Şubesi ise, “Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek, açlık grevinin 288. gününde yaşamını kaybetti. Grup üyesi İbrahim Gökçek ve adil yargılanma talebi ile eylemini sürdüren Mustafa Koçak ile yine adil yargılanma talep eden avukatlar ise an be an ölüme yaklaşıyor” dedi. Bu konudaki taleplerine yanıt verilmediğini paylaşan dernek, açıklamalarında “İnsan hakları savunucuları olarak yaşam hakkının korunmasına verdiğimiz değer çerçevesinde açlık grevi ve ölüm oruçlarına mesafeli duruyor olmamız bir yana, adil yargılanma talebi ile keyfi ve yasadışı baskı ve yasakların önlenmesi talebi gibi, temel hakların korunması yönündeki taleplerin gereğinin yapılmasını sağlamak için, insanların açlık grevi yaparak yaşamını ortaya koymak zorunda bırakılmalarının sorumlusunun ülkeyi yönetenler olduğunu biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

* Haber, başta T24, İleri Haber, Yeni Yaşam olmak üzere basından derlenmiştir.

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK

Demokrasi İçin Birlik; katılımcı ve çoğulcu yeni bir demokrasiyi, her türlü farklılığın tanındığı ve bu farklılıkların kamusal alanda yer bulduğu bir demokratik yaşamı hedefleyen, herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir siyasi görüş ya da partinin şemsiyesi altında olmayan bir birlik hareketidir.

BİZE ULAŞIN

[email protected]
www.demokrasiicinbirlik.com

© 2014-2024 DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK. Her Hakkı Saklıdır. dibNot | Demokrasi Sayacı | Demokrasi Forumu