thumb image

HAYIRlı Haberler

2021 BÜTÇESİ: BUGÜN GÜNLERDEN EĞİTİM

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bugün gündem Eğitim.

2021 Bütçesinde Eğitime ayrılan pay, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. 

Eğitime ayrılan bütçe kadar, bu bütçenin ne kadar adil, ne kadar sosyal ve ne kadar bilimsel kullanılacağı da önemlidir. 

Pandemi ile ortaya çıkan gerçekler, eğitim hakkının tıpkı yüz yüze eğitimde olduğu gibi, uzaktan yani ‘online’ tabir edilen eğitimde de eşitlikten ve adaletten çok uzak olduğunu ortaya koymuştur.

Bugün bu bütçe konuşulurken esas yanıtlanması gereken sorular şunlardır:

2020 yılı ile başlayan ve etkileri birkaç yıl daha sürebileceği öngörülen Pandemi ortamında bütün öğrencilerin eşit derecede eğitime ulaşabilmesi mümkün olacak mıdır?

Gelir eşitsizliğinin hızla arttığı ve toplumun önemli bir kısmının hızla yoksulluğa itildiği bu ortamda tüm hanelerdeki çocukların eğitime ulaşmasını sağlayacak bilgisayar ve internet altyapısı ivedilikle temin edilecek midir?

Tüm öğrenciler için _belli bir kullanıma kadar_ ücretsiz internete erişim imkanı sağlanabilecek midir?

Pandemi koşullarında yüz yüze eğitimin riskleri minimuma indirilebilecek midir? Bu sosyal mesafeyi dikkatte alarak derslik sayısı yeterli sayıya ulaştırılabilecek midir?

İlköğretim çağında okuyan çocukların köylerinde, mahallelerinde, sokaklarında, ailelerinden uzaklaşmadan güvenli bir şekilde eğitim görmeleri sağlanabilecek midir?

Aileler daha ne kadar çocuklarının güvenli bir şekilde eğitim almaları için bütün hijyen malzemelerini temin etmek zorunda kalacaklardır? Ailelerin üzerinden bu ilave yük ve sorumluluk ne zamana kadar sürecektir?

Öğretmen maaşlarını yük gören bakış açısı terk edilerek, atamalarda sadakat yerine liyakata geçilerek, boş köy okullarında bekleyen öğrenciler öğretmenlerine kavuşabilecek midir?

Ve en önemlisi;

Bir sosyal hak olan eğitim, özel sektör rantı olmaktan çıkarılarak bir kamu hizmetine dönüştürülecek midir?

Eğitimi dinci cemaatlere teslim etmeye, bu cemaatlere kaynak aktarmaya ve öğrencileri karanlık bir meçhule bırakmaya ne zaman son verilecektir?

Kamusal, bedelsiz, bilimsel ve laik eğitime ulaşmak herkes için bir SOSYAL HAK’tır. Bu hak 2021 yılı bütçesiyle öğrencilerimize artık teslim edilecek midir?

Demokrasi için Birlik

03.11.2020


PDF dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

2021 Bütçesi ile ilgili DİB Açıklaması

Bugün Günlerden Tarım

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK

Demokrasi İçin Birlik; katılımcı ve çoğulcu yeni bir demokrasiyi, her türlü farklılığın tanındığı ve bu farklılıkların kamusal alanda yer bulduğu bir demokratik yaşamı hedefleyen, herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir siyasi görüş ya da partinin şemsiyesi altında olmayan bir birlik hareketidir.

BİZE ULAŞIN

[email protected]
www.demokrasiicinbirlik.com

© 2017 DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK. Her Hakkı Saklıdır. dibNot | Demokrasi Sayacı | Demokrasi Forumu