DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK MECLİSİ: Demokrasi Güçleri; Sürecin Kalıcı, Adil ve Onurlu bir Barışa Evrilmesi İçin Rol Almalı.
Ülkede, bölgede ve dünyada emperyalist paylaşım politikalarının sonucu olan savaşlar, en başta NATO ve Batı destekli İsrail saldırganlığı sürüyor. Barış ihtiyacının büyüdüğü koşullarda toplanan DİB Meclisi, Bahçeli’nin el sıkma hamlesiyle başlayan son süreçte, demokrasi güçlerinin adil, demokratik, onurlu bir barış talebini sahiplenmesi, bu talebin toplumsallaşması için rol alması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.
DİB, BARIŞ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPACAK BİR KOMİSYON KURACAK
24 Ekim 2024 Perşembe günü Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde 60 kurum temsilcisi ve bireyin katılımıyla toplanan Meclis’in açılış konuşmasını yapan Emekli AİHM yargıcı, hukukçu, DİB sözcüsü Rıza Türmen, TUSAŞ’A yapılan saldırıyı kınadı. Türmen, Kürt sorununun demokratik çözümü ve barış için bir kapı aralandıysa, bu kapıdan içeri girilmesi, sürecin doğru bir eksene oturtulması için demokrasi güçlerinin rol oynaması gerektiğini, Demokrasi için Birlik’e de bu konuda görev düştüğünü belirtti. Türmen, bu konuda çalışmalar, görüş ve politika üretecek bir komisyon kurulması önerisinde bulundu. Öneri DİB Meclisi’nde genel kabul gördü.
Mecliste yapılan değerlendirmeler şunlar:
ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN BEDELİNİ HALK ÖDÜYOR
İpliği pazara çıkmış soygun ve talan iktidarının hem ülkede hem bölgede içine düştüğü sıkışmışlıktan çıkmak ve demokrasi güçlerini parçalamak için bir hamle yaptığından kimse kuşku duymuyor. Ancak bu sürece dışında kalarak değil, adil ve onurlu barış talebini daha güçlü sahiplenerek, bu talebi toplumsallaştırarak yanıt vermek gerekiyor. Savaşın ve çözümsüzlüğün bedelini açlık, ölüm ve yoksullukla halk ödüyor.
İKTİDARIN İÇ CEPHE HAMLESİNE KARŞI DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN BİRLİĞİ HAYATİ ÖNEMDE
Gelişmeler ve açıklamalar, AKP-MHP bloğunun, adil ve barışçı bir çözümden yana olmadığını, Kürt sorununu terör ve güvenlik çerçevesinde ele alan anlayışı sürdürdüğünü gösteriyor. İktidar, hem bölgede hem ülkede, içinde bulunduğu sıkışmışlık halinden kurtulmak için halkların barış umuduyla oynayarak demokratik olmayan bir süreç yürütmeye çalışıyor. İktidarın, iç cephe adı altında muhalefeti parçalamak, Meclis muhalefetini yedeğine almak ve bu iç cephe dışında kalan muhalefeti de düşmanlaştırarak daha güçlü bir baskı kurmak istediği görülüyor. Demokrasi güçlerine daha yoğun bir saldırıya da dönüşebilecek bu sürece, ancak, demokrasi güçlerinin birliğiyle gereken yanıt verilebilir.
İNSANCA YAŞANABİLECEK BİR ASGARİ ÜCRET İÇİN ORTAK MÜCADELE ŞART
İktidar, açık bir sermaye saldırısı olan OVP ile Şimşek’ten, Merkez Bankası Başkanı’na, sermaye örgütlerine ve halkı yoksullaştıran programa destek veren IMF yetkililerine kadar emekçileri, emeklileri sefalet ücretlerine mahkûm etmek için adeta seferberlik ilan etti. Toplu İs Sözleşmelerinde yapılacak zamlar, yüzde yirmi beşin altında bir rakamda tutulmaya çalışılıyor. Şiddet kullanarak sendikasızlaştırma baskısı sürüyor. Elli bini aşkın işçiyi ilgilendiren TİS süreçlerinde birçok belediyede grev aşamasına gelindi.
Bu koşullarda demokrasi güçlerinin ortak mücadele hedeflerinden biri de insanca yaşanabilir bir asgari ücret olmalı.
DİB BİRLİK ÇAĞRILARINI GÜÇLÜ BİR BİÇİMDE YİNELİYOR
Demokrasi için Birlik’in, yaklaşık iki aydır demokrasi güçlerinin birlik ve ittifak zeminlerini güçlendirmek için açtığı tartışma devam ediyor. 2024 Kasım ayı sonunda yapılacak buluşmada bütün tartışmaların değerlendirilerek, sürmekte olan birlik girişimlerini destekleyecek bir raporun oluşturulması hedefleniyor.
- Demokrasi İçin Birlik Meclisi, bütün demokrasi güçlerine birlik, ittifak, mücadele ortaklığı çalışmaları sürecinin hızla sonuç verecek ve halkta umut yaratacak bir düzleme dönüştürülmesi çağrısında bulunuyor. dibNot sitesinde yayınlanmakta olan tartışmalara katılmaları için bütün toplumsal güçleri, kurumları, bireyleri davet ediyor.
- Demokrasi İçin Birlik Meclisi TUSAŞ’a yapılan saldırıyı ve Kuzey Suriye’de sivil halkın katledilmesini kınıyor.
- Demokrasi İçin Birlik Meclisi yakın zamanda hayatlarını kaybeden DİB’e emek vermiş iki değerli mücadele insanı Bedahet Tosun ve Haluk Ağabeyoğlu’nu sevgiyle anıyor.
- Demokrasi İçin Birlik Meclisi, iktidarın halkların barış umuduyla oynayarak varlığını sürdürme girişimine karşı, demokrasi güçlerini güçlü bir biçimde barıştan yana tutum almaya çağırıyor. Bu amaçla en kısa sürede demokrasi güçlerine bir çağrı yapılacak.
Dostluk ve Dayanışmayla
Demokrasi İçin Birlik Meclisi
30 Ekim 2024
DİB Faaliyet Raporu:
https://demokrasiicinbirlik.com/2024/10/28/dib-faaliyet-raporu/
Birlik Tartışması Derlemesi:
https://demokrasiicinbirlik.com/2024/10/28/birlik-yazilari-ana-hatlar
dibNot Forum:
https://blog.demokrasiicinbirlik.com/